9 Ocak 2015 Cuma

GAPS DİYETİNE GİRİŞ



·      Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların ortalama % 60-70’inin bazen iki veya üç yiyecekten oluşan, son derece sınırlı bir beslenme rutini olmaktadır. Diğer GAPS’lı çocukların beslenmeleride işlenmiş karbonhidratlarla kısıtlı oldukları için diyeti aynen uygulamak ve hele giriş diyetinden başlamak son derece zorlu olacaktır, hatta mümkün olmayabilir. 
Bu nedenle direkt GAPS Giriş Diyetiyle başlamak riskli olabilir.Bu gibi durumlarda diyete yavaş yavaş girilmelidir. İzin verilmeyen yiyecekler; diyetten teker teker kaldırılırken, yerine izin verilen yiyecekler dahil edilebilir. Örneğin;hazır dondurma, yerine evde yapacağınız ballı dondurma geçebilir. Kitapta tarif edilen; badem unuyla yapılmış kekleri, kurabiyeleri ona zararlı olan bir yiyecekle değiştirebilirsiniz. Cola yerine; muz, çilek vb. meyvelerle, hindistan cevizi veya badem sütüyle yapacağınız smoothie hazırlayabileceğiniz gibi sebze-meyve suyu da hazırlayabilirsiniz.
GAPS Diyeti yiyeceklere geçişte fermente edilmiş yiyecekler, anahtar bir rol oynayabiliyor. Tatlı, pasta, kek, çikolata vb. alışkanlığı olan çocuklar; fermente yiyeceklere alıştırıldıkça (turşu, kefir altı suyu ile fermente edilmiş sebzeler ve fermente sebze suları, yoğurt, ekşi krema) şeker bağımlılığı azalmaya başlar. Fermente gıdalar şeker bağımlılığını kırmada anahtar faktör olabiliyor. Çünkü fermente gıdalar, dildeki tatlı reseptörlerini bloke eder ve hatta dönüştürür. Bu nedenle de zaman içinde çocuklar, probiyotik gıdalardan ve ekşi yiyeceklerden hoşlanmaya başlarlar.
Ayrıcapatojen bakterileri ve mayaları besleyen şekerli ve nişastalı gıdalar diyetten uzaklaştıkça daha önce yemeyi reddettiği, yiyecekleri yemeye başlayacaktır. Böylece diyette izin verilmeyen yiyeceklerden, izin verilenlere doğru adım adım geçiş yapmak mümkün olabilir. Zaman içinde et sularını, fermente gıdaları da artırınca hızlı bir iyileşme sağlamak mümkün olacaktır.




GAPS DİYETİ AŞAMALARI:

Birinci Aşama:

1.Ev yapımı et-kemik ya da balık suyu
2.Ev yapımı et-kemik veya balık suyuyla yapılan çorbalar
·      Öğün aralarında biraz doğal balla tatlandırılmış zencefil/papatya/nane çayı.
·      Probiyotik Gıda: (ev yapımı sebze suları ve / veya ev yapımı fermente peynir altı suyu, yoğurt ) ilk 1-5 gün 1-2 tatlı kaşığıyla başlayıp,  sonraki 1-5 gün 3-4 tatlı kaşığı. Taa ki her et-kemik suyu veya her çorba kasesine birkaç tatlı kaşığı katıncaya kadar. İshal olan ev yapımı peynir altı suyu veya yoğurt kullanılması tavsiye edilir, kabızlığı olanlar için ise  ev yapımı ve fermente sebze suları kullanmalısınız.Burada bahsedilen peynir altı suyu ev yapımı yoğurtun veya kefirin süzünlen suyudur.

Hiç yorum yok: