12 Şubat 2015 Perşembe

FERMENTE TURŞU

Fermente Yiyeceklerden Gelen Sağlık
Midemizdeki bakteriler sağlığımızda sandığımızdan daha fazla etkili. İçimizdeki bu mikro ekosistemle ilgili bir şeyler öğrenmeye başladığımda fermente yiyecekleri hayatımıza daha ne kadar sokabiliriz diye düşünmeye başladım.

İnsan vücudunu mikropların gelişip yayılması için yaratılan karmaşık bir sandal olarak görebiliriz. Beslenme uzmanları özellikle film yıldızlarının ciltlerine değil midelerine bakarak onlar için güzellik formülleri hazırlıyorlar. İster güzellik için ister vücudunuzun dengesini sağlamak için, yiyecekleri fermente etmek yapabileceğinizin en iyisi diyebilirim.

Marketlerdeki ürünlerin çoğunda antibakteriyel özellikler görüyoruz, bu yüzden bakterilerden korkar olduk. Oysaki çamurla oynarsanız ya da bir köpek yüzünüzü falan yalarsa ya da fermente edilmiş yiyecekler tüketirsek bakteri çeşitliliğimiz artar ve  daha sağlıklı oluruz.

Büyüklerimiz yiyecekleri uzun süre korumak, besinleri daha iyi sindirmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için bakterileri nasıl kullanacaklarını biliyorlardı. Ama biz şimdi bakterilerin kökünü kazımaya çalışıyoruz. Sevdiğimiz ve güvenle tükettiğimiz tek yiyecek yoğurt kaldı neredeyse. Ekşi mayadan yapılan ekmek ya da lahana turşusu gibi fermente edilmiş yiyecekleri tüketmenizi öneririm.

Bugünkü tarifimde lahana turşusu yapıyoruz. Ekşi ve baharatlı bir lezzet olacak. Yemeğinizin yanında salata olarak tüketebilirsiniz. Sağlıklı bakterilere vücudunuzu emanet edin!


Peki turşunuzun hazır olduğunu nasıl anlayacaksınız? Birkaç gün sonra kavanozun ağzında küçük baloncukların oluştuğunu göreceksiniz. Bu, turşunuzun yaşıyor olduğuna işaret. Hastalık yapan mikropları kovacak bu harika yiyeceği sofranızdan eksik etmeyin.

İçindekiler:
1/2 mor lahana
1/2 beyaz lahana
1 büyük havuç
1 küçük kırmızı soğan
1 yeşil elma ya da armut
Birkaç dal taze soğan
1 dal zencefil
1 kırmızı biber
2 çorba kaşığı tuz
Dilerseniz bir şişe kaynak suyu
Yapımı:
Sebzeleri uzun ince şekilde doğrayın.
Zencefili parçalayıp sebzelere ekleyin.
Tüm malzemeyi tuz ekleyerek büyük bir kavanoza alın
Tadına bakın. Tuzlu ama yenilebilir bir tadı olması gerekiyor.
Tuz sebzelerdeki suyu çıkaracak, böylece turşu suyu oluşacak.
Sebzeleri ellerinizle suyunu salana kadar sıkın.
Çıkan su, sebzeleri tamamen kaplamıyorsa biraz su ekleyin, çeşme suyu değil, şişe suyunu tercih edin.
Malzemelerin su yüzeyine çıkmasını engellemek için içi dolu daha küçük bir kavanozu ya da kaseyi sebzelerin üzerine koyun.
Biraz daha sularının çıkmasını bekleyip genişçe bir kavanoza alın.
En üstüne birkaç lahana yaprağı ekleyerek malzemeyi suyun içinde tutmaya özen gösterin.
4 gün içinde turşunuz hazır olacak.
Tadı biraz ekşi olmalı, bazıları tadının iyice oturması için bir hafta kadar bekletiyor.
Turşunun en üstünde beyaz bir tabaka görebilirsiniz, bu çok doğal. Turşunuzun kokusu da görüntüsü gibi tazeyse, güvenle yiyebilirsiniz. Turşunuzu dolapta muhafaza edip, her gün yarım kase kadar yerseniz, bünyenizin güçlenmesini ve daha sağlıklı bir hayat sürmenizi kolaylaştıracaktır. Siz ne turşusu yapıyorsunuz? Fermente edilmiş yiyeceklere karşı tutumunuz nasıl?

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Ahmet Bey bizde gaps dietine başladık Gaps da her ne kadar badem ve hindistan cevizi unu kullanılıyorsa da bizim bütçemiz buna uygun olmadığında istanbul halk ekmeğin glutensiz ununu kullanıyoruz Evde fermente kırmızı lahana havuç ve pancar suyu yaptım 8Ahmet bey diette kefir ve ve yoğurdu olmaz diyor ben o yüzden tuşu ve fermentelere de koymuyrum) tuz koyum su koydum 1 hafta sonra bugün açtığımda üstü kabarcıklarla doluydu ve suyu salyalanmıştı Acaba bu olmadı mı Acele cevap yazarsanız sevinirim

Unknown dedi ki...

gaps kitabını 2 kez okuyun..glutensiz un nişasta doludur ..1 hindistan cevizinden oldukça un elde edersiniz.bu pahalıya gelmez.diyette ev yapımı yoğurt ve kefir serbest.turşuya tuz koyarak ovalamak gerekir.şimdilik yaptığınız turşu idare edebilir..tariflerimi dikkatlice okuyup uygulamalısınız!