8 Ocak 2015 Perşembe

DİYETE BAŞLAMADAN ÖNCE



Diyete başlamadan önce yepyeni bir felsefe geliştirmenizi öneririz. Bugüne kadar damak tadına önem vermiş olabilirsiniz, ama bundan sonra beyin ve beden sağlığınız, yaşam kaliteniz, mutluluğunuz, geleceğiniz için farklı bir beslenme şeklini değer olarakbenimseyebilirsiniz. Yaşamınızın geri kalanının sağlıklı uzun ve kaliteli olması için, yaşamınızın 1-2 yıllık dilimini GAPS Diyetiyle beslenmeye ayırmış olacaksınız.

Her uygulamanın temelindeki mantığı, bilimsel temeli bilmek, sizin çoğu yiyecekten uzaklaşmanıza neden olacaktır. Örneğin; tek bir şeker molekülünü metabolize etmek için, vücut 56 molekül magnezyuma ihtiyaç duyar. Bir kutu gazlı içecekte 5-10 tatlı kaşığı şeker bulunduğuna göre, sürekli magnezum eksikliği çekmeniz olasıdır. Ağzınıza attığınız bir parça beyaz ekmeğin, bağırsaktaki parazitleri ve patojenik bakterileri besleyen sakız gibi bir kütleye dönüştüğünü bilmek sizi nasıl etkiler? Veya yediğiniz şekerli ve unlu gıdaların, anormal bağırsak florası tarafından kullanılıp alkole ve asetaldehide dönüştüğünü bilmek bir süre sonra sizi bu gıdalardan uzaklaştırmaz mı? Daha da önemlisi; kanser hücrelerinin şekerle beslendiğini bilmek.

GAPS Diyeti başlangıçta son derece ütopik, yapılması mümkün olmayan bir diyet izlenimini verse de, diyete başladıktan sonra GAPS beslenmesi yaşam tarzınız olmaya başlayacaktır. Pek çok yiyeceği artık canınız çekmeyecektir. Çünkü dildeki tat alma reseptörleri yeni beslenmenize yardımcı olacak şekilde dönüşecektir.

GAPS Diyetine başladığınız gün, mutlaka bir günlük tutunuz. Günlükte, o gün neler yediğinizi, içtiğinizi, hangi besin desteklerini kullandığınızı, dışkınızın özelliklerini (rengi, yoğunluğu, içinde sindirilmemiş besinlerin olup olmadığını, kıvamı vb), gaz şişkinlik, ağrı vb semptomların olup olmadığını, psikolojik durumunuz, moral durumunuz vb. gibi geri bildirimleri yazmalısınız. Diyetinize yeni bir besin eklendiğinde bu geri bildirimler doğrultusunda, o besinin miktarı ya artıracak, ya da diyetten çıkaracaksınız.

.GAPS Diyeti Öncesi Mutfağınızdaki Düzenlemeler

·      Mutfağınızda yapacağınız ilk düzenleme, suyunuzu filtre etmek için, su arıtma cihazı monte ettirmek olacaktır. Yemeklerde, içme suyunda, sebzelerinizi ve meyvelerinizi yıkamak için bu suyu kullanacaksınız. Çünkü şehir sularındaki ağır metaller, özellikle su borularındaki kurşun hiçbir şekilde sizin ve hastanızın vücuduna girmemeli.  Damacana sularının hangi kaynaktan çıktığından ve size ulaşıncaya kadarki aşamalardan emin olamadığınız gibi, plastik damacanalar kansorejendir ve içindeki durgun suyun size ulaşıncaya kadar steril kalması mümkün değildir.

Suyu filtre ettiğiniz için vücut için gerekli olan çoğu mineral de süzülecektir. Bu nedenle, rafine edilmiş sofra tuzu değil,doğal kaya tuzu veya deniz tuzu kullanmanız önerilir. Doğal tuz alarak, elektrikli öğütücüde toz haline getirebilirsiniz. Doğal tuzda insan

·      vücudu için gerekli olan bütün mineraller mevcuttur. Ayrıca, rafine tuz sağlık için son derece zararlıdır. GAPS kitabında "tuz"la ilgili bölümde bu konuda bilgi edinebilirsiniz. 

·      Son derece toksik olan ve en çok beyinde yerleşen ağır metallerden korunmak için; yemek pişirdiğiniz kapların seramik, cam veya toprak olmasını tercih edebilirsiniz. Mecbur kalmadan çelik tencereleri dahi kullanmamanızı öneririz. Var olan ağır metalleri hastanızın vücudundan uzaklaştırırken, bir yandan da yenilerinin girmesini engellemiş olursunuz.

·      Et-kemik suyu yapmak için mümkün olduğu kadar büyük bir tencereye, et sularını koyacağınız büyük cam kaplara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, fermente sebzeler, fermente sebze suyu, turşu için; bir litrelik, 2-5 litrelik cam kavanozlar temin ediniz.

·      Kaliteli bir mutfak robotunakatı meyve sıkacağına, kabuklu yemiş unu yapmak ve tuz öğütmek için öğütücüye ihtiyaç duyacaksınız. Belki ikinci bir buzdolabına bile ihtiyaç duyabilirsiniz.

·      GAPS Diyetine başlamadan önce, sürekli olarak çiğ inek veya keçi sütü temin edeceğiniz bir kaynak bulunuz. Çiğ süt; kefir ve yoğurdunuzu yapmak için gerekli olduğu gibi, kefir ve yoğurt suyundan yapacağınız fermente sebze ve fermente sebze suyu için de gerekli olacaktır. GAPS Diyetine başlamadan önce, güvenilir bir aktardan doğal kefir tohumu alınız. Çiğ süt temin ederek GAPS kitabının tarifler bölümündeki "kefir" tarifine göre kefir ve yoğurt yapınız. Sonra bu kefiri ve yoğurdu süzerek suyunu ayırıp cam bir kavanoza koyunuz. Buna, kefirden veya yoğurttan yapılan peyniraltı suyu denir ve bunları GAPS Diyeti sırasında diyete ekleyeceğiniz gibi, fermente sebze ve fermente sebze suyu yapmakta da kullanacaksınız. GAPS kitabının tarifler bölümündeki tarife göre yoğurt ve yoğurttan yapılan peyniraltı sularını hazırlayınız.

·      GAPS Diyetine başlamadan önce, güvenilir bir mahalle kasabı ayarlayınız. Çünkü etleri hangi kaynaktan aldığınızı bilmeniz, sağlıklı ve taze olduğundan emin olmanız için mahalle kasabınızın olması daha uygundur. Taze etlere ve kemiklere; GAPS kitabında tarif edilen et-kemik sularını, güveçleri, sakatat yemeklerini hazırlamak için ihtiyacınız olacak.

·      Taze sebze ve meyve temin edeceğiniz yakın semt pazarlarını keşfediniz. Buralardan; organik ya da mümkün olduğu kadar suni gübre ve zirai ilaç kullanılmamış sebze ve meyveleri tercih ediniz. Mümkün olduğu kadar, sebze halinden alınan sebzeleri değil, bahçe sebzelerini tercih ediniz. 

·      Diyete başlamadan bir hafta önce, kefirden yapılan peyniraltı suyundan fermente sebzelerinizi ve fermente sebze sularınızı, Alman usulü lahana turşunuzu yapınız.

Bu hazırlıkları tamamladıktan, hastanızı ve kendinizi hazır hissettikten sonra, GAPS Diyetine başlayabilirsiniz.

GAPS Diyetini uygulamak zahmetli gelebilir, fakat ödülü çok büyüktür. Ödülü; hastanızda bugüne kadar tanık olmadığınız bir mucizevi iyileşmeyi görmektir. Hiç bir ilacın, hiç bir yöntemin başaramadığını, siz başaracaksınız. Her zor zamanınızda, bu tedaviyle hastanıza yeni bir hayat ve yeni bir gelecek verdiğinizi hatırlayınız. 

Hiç yorum yok: