16 Ocak 2015 Cuma

BEYİN - BAĞIRSAK İLİŞKİSİ

 Sağlıklı bağırsak florası. sindirim,emilim işlemlerinde aktif rol oynar.bağırsak florası proteinleri sindirir,karbonhidradları fermente eder,yağları ve lifleri parçalr.bağırsaktaki bakteri faaliyetlerin yan ürünleri ; mineral ,vitamin,su,gaz ve pek çok diğer besini  bağırsak duvarından kan dolaşımına taşımakta önemli rol oynar.hal böyleyken dengeli bağırsak florası olmadığı takdirde ,yiyeceklerin normal sindirimi ve emilimi imkansızdır.
Otizmli çocukların genellikle bağırsak sorunları ile mücadele ettiğini görürüz.bunlar ishal-gaz ve kabızlık olarak ortaya çıkmaktadır.bağırsakta bu sorunu olmayan çocuklardada mide sorunları vardır.bunlarda reflü, hazımsızlık ve kusma gibi sorunlardır.çoğunlukla ya tek tip beslenirler yada kanbonhidrat ve şeker ağırlıklı yiyeceklere düşkündürler.
bu beslenme stilleriyle otizmli bireylerin anormal bağırsak floraları,bilinmeyen sayıda nörotoksinler üretir.bu toksinler hasarlı bağırsak duvarından kana geçerek beyine ulaşırlar.bu toksinler herhangi sağlıklı bir kişiyi bile akıl hastası yapabilir.
Bağırsak florası hasarına bağlı olarak birçok mineral,vitamin aminoasit eksiklikleri görülür.ve bu eksiklikler sonucu iyi  beslenemeyen kanda anemi görülür.daha sonrasında bağışıklık sistemi çöker.
bir çok otizmli bireyde yediği besine karşı alerji yada davranış bozuklukları görürüz.
iyi durumda olan otizmli bireylere baktığımızda fazla bağırsak sorunu olmadığı rastlantı değildir.
özetlersek bağırsağı onaran  besinleri alarak tüm bu eksikliklerin tamamlanmasını sağlarız.ve sağlıklı kanla beyinimizde işlevsel çalışır.
Bundan sonraki yayınım bağırsağı onaran besinler hakkında olacak.

Hiç yorum yok: