6 Şubat 2015 Cuma

EVDE PROBİYOTİK YAPIMI






 

B12 VE PROBİYOTİK DEPOSU.....
Sauerkraut ekşi lahana yapımı ! “Ölüm bağırsakta başlar” Hayat da…
Farklı kültürlerin, sağlıklı bağırsakların önemini modern zamanlardan çok önce keşfetmiş olduklarını biliyoruz. Eskiden insanlar, hem gıda koruyucusu hem de bağırsak desteği olarak yoğurt ve lahana turşusu gibi fermente gıdalar kullanırlarmış.
Fermente gıdalar hemen her geleneksel kültürde görülüyor. Romalılar zamanında da yenen bir yiyecek sauerkraut. Hindistan’da hâlâ âdettendir akşam yemeğinden önce bir bardak ayran içerler. Yemekten sonra da küçük bir bardak kefir içerler. Bu gelenekler ekşimiş sütü bedene probiyotik teslimat sistemi olarak kullanma ilkesine dayanıyor. Bulgarlar örneğin uzun ömürlü olmalarıyla tanınan bir halk ve yüksek miktarda fermente süt ile kefir tükettikleri biliniyor.
Asya kültürlerinde, salamura lahana, şalgam, patlıcan, salatalık, soğan, kabak ve havuç turşusu bolca tüketilir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?
1. Bağışıklık sisteminizin yüzde sekseni mide bağırsak sahasında bulunur.
2. İçimizde 500 farklı bakteri türü yaşar.
3. İçimizde yaklaşık bir trilyon bütün vücudumuzdaki hücre sayısının on katından daha fazla, bakteri vardır.
4. Bu bakterilerin ağırlığı yaklaşık bir, bir buçuk kilogram gelir.
5. Bunlardan bazıları “iyi” bakterilerdir. Bazılarınınsa bir faydası yoktur. İdeal dengesi şöyle olmalıdır: % 85 “iyi” % 15 “diğerleri”
6. Bu “iyi” bakteri ve “diğerleri” oranı sağlık durumunuzu belirleyen en kritik etkenlerden biridir.
Sauerkraut,ekşi lahana kalori yönünden son derece düşük ama lif, mineraller, laktik asit ve vitamin A, B, C, E ve K yönünden zengin bu besin sağlık için son derece yararlı.
Aslında adına söylenen deyim onu çok güzel anlatıyor..“midenin ve bağırsakların süpürgesi“..
İçindeki laktik asit, özellikle bağırsaklarda hücre solunumunu aktive ederek,
bağırsaklarda gaz oluşumunu yavaşlatır ve bağırsakları uyararak kalsiyum emilimini arttırır, bağırsakları, hazım sonrası artıklarını temizler. Bunların ötesinde kan dolaşımını düzenleyici, kalp krizi riskini azaltıcı, hafiza yenileyici, kansere karşı koruyucu, yaraların iyileşmesine yardımcı oluşu, içindeki yüksek C vitamini sayesinde bağısıklık sistemini kuvvetlendirici özellikleri bulunuyor.
Yapımı:

Orta boy bir lahanayı (mümkün olduğunca sık yapraklı, sıkı bir lahana seçmeli), önce dörde bölüp orta sert kısmını çıkarıp, mümkün olduğunca ince ince kıyın.
Sonra doğranmış lahananızı tuzla (yaklaşık 1kg lahana için 1 dolu yemek kaşığı tuz, tuzu cok olmasından az olması iyidir, sonra cok tuzlu olabiliyor, gerçi zamanla herkes kendi ağız tadını buluyor) bir kabın içinde suyu çıkana kadar ezin. Suyu çıkmış olmalı, çünkü bu su fermante işleminde önemli. Ezme işini en rahat yumruğunuzla yapabilirsiniz.
Temizlenmiş kavanozlarınızı 1 yemek k. sirke, 1 yemek k .tuz eklediğiniz 1 lt kaynar suyla çalkalayarak dezenfekte edin.
Hazırladığınız lahanaları mümkün olduğunca sıkı bir şekilde kavanoza doldurun, suyunu da tabii ki, yalnız 1 lt lik bir kavanoza max. 700 g konucak, yani kavanozunuzun sadece 4/5 i dolsun, lahananın suyu üzerine çıkmalı doldurduğunuzda. Bu önemli (Eğer tüm sıkı sıkı doldurmanıza rağmen su üstünü örtmüyorsa bir miktar kaynamış ve soğumus su ekleyebilirsiniz)
Ardından kavanozların ağzını plastik folyoyla örtüp sıkıca kapatın, artık hiç hava almaması lazım. Bir hafta karanlık ama oda sıcaklığında kalıcak ve bu arada fermantasyon baslamış olacak. Ikinci hafta da serin bir yere alınmaları gerekiyor. (Kileriniz varsa orda da durabilir 0-8 C de). 4 hafta sonra hazırdır.suyunu her yemekten önce içebilir,tanelerini yemeklerle birlikte yiyebilirsiniz.böylece yediğiniz besinlerin bağırsaktan emilerek sindirilmesi ve toksin olmasını engellemiş olursunuz..Şifa olsun.

Hiç yorum yok: