14 Şubat 2015 Cumartesi

FERMENTE ETMEK (laktofermentasyon =fermentasyon) NEDİR ?

Birçok gıda koruma yöntemi, vitamin ve enzimleri yok ederken, laktofermentasyon (fermentasyon) yöntemi hem besin maddelerin hem de enzimlerin çoğalmasını sağlayarak çok sağlıklı bir gıda saklama yöntemidir.
Laktofermentasyon nedir?
"Enzimasyon" olarak adlandırılan fermentasyon, antik çağlardan beri uygulanan bir gıda muhafaza yöntemidir.
Doğal ve  basit bir gıda koruma yöntemi olmakla birlikte, Laktofermente edilmiş gıdaların besinsel özellikleri, sindirim sistemi üzerindeki faydaları ve özel tadı için takdir edilir.

Lakto fermentasyon, küflenmeye ve çürümeye neden olan sorumlu mikro-organizmaların (kötü bakteriler) yayılmasını sınırladığı gibi de, laktik asitlerin (probiyotik) çoğalmasını sağlayarak gıdaların ömürlerini uzatırlar. Anaerobik (havasız) ortamda, laktik asit bakterileri kötü bakterilerden çok daha hızlı çoğalırlar. Laktofermentasyon sayesinde gıdaların çürümesine neden olan kötü bakterilerin gelişimi ortamın asitli oluşundan ötürü  engellenmiş olur. Kavanozun içeriği 4 pH'ya kadar düşer. Bu aşamadan sonra, daha fazla laktik asit gelişemez. Stabil hale gelen gıdalar da daha uzun süre saklanabilir.
Lakto-fermentasyon ve laktoz ?
Laktik bakterilerin etkisi sayesinde gerçekleşen laktofermentasyon laktoz içermez. Dolayısıyla da, laktofermente edilmiş ürünler laktoza alerjisi olan kişiler tarafından çekinmeden tüketilebilir. Latince adlarıyla Acidophilus ve Bifidus olarak bilinen bu bakterilere laktobasil denir. Asit ortamda üreme özelliğine sahip olan laktobasiller, gıdalarda mevcut olan karbonhidratları (kompleks şeker ve nişasta) laktik asite dönüştürür ve de vücut tarafından daha iyi asimile olmasını sağlar. Laktik asit bakterileri insan ve hayvan organizmalarında olduğu gibi de bitki aleminde ve de toprağın içinde doğal olarak bulunur.

Yürütülen araştırmaların sayesinde, laktik asit bakterilerin organik sebzelerde ve organik topraklarda daha büyük koloniler halinde bulunduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla, daha iyi laktofermente olan organik sebzeler tecih edin. Yeterli miktarda  besin maddesi, enzim ve laktik asit bakterilerin varlığı nedeniyle, daha doğal bir lakto fermentasyon elde edersiniz. Aksi takdirde, preparatlarınıza laktik asit bakterileri ilave edilebilir.

Sütün içerdiği laktoz, laktofermentasyon sırasında Laktik asit haline dönüştürüldüğünden dolayı (çökelek, kefir, yoğurt), laktoza toleransı zayıf veya alerjisi olan kişiler tarafından da tüketilebilir.
Laktofermente ürünler
Genelde canlı ve gevrek olan laktofermente gıdalar, isteğe bağlı olarak dilimlenmiş , rendelenmiş veya bütün olarak kavanozlanır.

Hiç yorum yok: