15 Şubat 2015 Pazar

OMEGA-3

Omega-3 Desteği

Haftada birkaç kez balık ya da ketentohumu yemiyorsanız , omega-3 yağ asidi zincirlerinden yeterince tüketmiyorsunuz demektir.Bu yağ asitleri beyninizin optimum çalışmasını , kalp-damar sisteminiz  ve bağışıklık sisteminiz için çok önemlidir.
Omega-3 yağ asitlerinin  ,beynimizin yağ dokularında bulunan ve beyin fonksiyonlarını etkileyen bir türüne decosahexaenoic asid (DHA) adı verilir.Yapılan araştırmalar bu yağ asidine az miktarda sahip olan bebeklerin nörolojik fonksiyonlarının ve özellikle zeka düzeylerinin düşük olduğunu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca depresyon, dikkat eksikliği sendromu ve şizofreni  gibi nörolojik durumların da dolaşım sistemindekiDHA düzeyiyle bağlantılı olduğu saptanmıştır.
Yapılan çalışmalar omega-3 yağlarının bağışıklık sistemine saldırıya geçme işareti veren hücre sinyallerinin (interleukin-I, tümör nekroz faktörü, prostoglandinler) üretimini kısıtladığını da göstermektedir. Kanser hücreleri enflamasyonlu bölgelerde gelişmektedir.Omega-3 enflamasyonu engelleyici olarak görev yağmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta omega-3 enflamasyonu engellerken, omega -6 enflamasyon oluşturucudur.Omega-3 ve omega-6 dengesini gözetmektir.Omega-3 , omega-6 oranının 1/1 olması tercih edilir.
Haftada birkaç kez omega-3 yağ asidi düzeyi  yüksek, örneğin koyu renk etli somon , ton ve uskumru gibi balıklardan yeterince DHA alabilirsiniz.Yeşil yapraklı sebzeleri bol ve çiğ  tüketmeniz de(özellikle semizotunu) önemlidir. İsterseniz balıkyağı kapsülleriyle  de takviye yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: