14 Şubat 2015 Cumartesi

EVDE KEFİR YAPIMI

Kefir Nedir?
Kefir, sütün fermente edilmesiyle elde edilen, yoğun kıvamlı, ayrana benzeyen, hafif ekşimsi tadı olan sağlık için çok faydalı bir süt ürünüdür. Tarihi çok eskilere dayanan kefirin anavatanı Kuzey Kafkasya olmakla birlikte bugün dünyanın birçok ülkesinde tüketilmektedir. Her geçen gün faydalı yeni bir özelliği keşfedilen kefirin, ülkemizdeki kullanımı ise gittikçe yaygınlaşmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren probiyotik bakteriler açısından hayli zengin olan kefir, özellikle bağırsak florası için çok faydalıdır. Zararlı toksinlerin kana karışmadan atılmasını sağladığı gibi içerdiği probiyotikler ile bağırsak duvarını korur. Sindirim sistemini temizleyen probiyotiklerin dışında içeriğindeki kalsiyum, magnezyum, fosfor ve çeşitli minerallerle iskelet ve kas sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Laktoz duyarlılığı olan kişiler kefiri rahatlıkla tüketebilir. Bunun nedeni ise kefir bakterilerinin, sütün içerisindeki laktozu salgıladıkları enzimlerle yok etmeleridir.
Kefir yaygın olarak inek sütünden yapıldığı gibi koyun, keçi ve diğer sütlerle de yapılabilir. Kefir mayası ile fermente edilen süt küçük topaklar haline gelir ve kefir mayası olarak tekrar kullanılabilir. Kefiri, maya olmaksızın ev ortamında fermente etmek ya da marketlerdeki şişelenmiş uzun ömürlü kefirlerden mayalamak mümkün değildir. Evde kefir yapmak için yaş ya da kuru kefir mayası gereklidir. Yaş kefir sütün içinde muhafaza edilir ve canlı organizmalara sahiptir. Kuru kefir mayaları ise ticari olarak üretilen ve yaş mayaya göre faydalı bakterileri daha az olan bir maya türüdür.
Evde kefir nasıl yapılır?
  • 1 litre süt için yaklaşık 20 gr yaş kefir mayası yeterlidir.
  • Büyükçe bir cam bir kavanozun içine taze ve çiğ  sütü koyun. Geleneksel tarifinde yaş sütle yapılan kefiri dilerseniz pişmiş taze sütle de yapabilirsiniz.
  • Yaş mayayı metalle temas ettirmeden tahta bir kaşık ya da süzgeç yardımıyla ayırın ve süte ekleyin.
  • Ağzını kapatarak oda sıcaklığında ve güneş almayan bir yerde mayalanmaya bırakın.
  • Kefir ortalama 24 saate mayalanır ve kıvamı yoğunlaşır.İstediğiniz yoğunluğa gelen kefiri metal olmayan bir süzgeç yardımıyla süzün:

  • Kefir mayasını, yararlı bakterilerini kaybetmemesi için başka bir kaptaki taze sütün içine bırakın ve buzdolabında saklayın.

Hiç yorum yok: