· Otizm
Spektrum Bozukluğu olan çocukların ortalama % 60-70’inin bazen iki veya üç
yiyecekten oluşan, son derece sınırlı bir beslenme rutini olmaktadır. Diğer
GAPS’lı çocukların beslenmeleride işlenmiş karbonhidratlarla kısıtlı oldukları için
diyeti aynen uygulamak ve hele giriş diyetinden başlamak son derece zorlu
olacaktır, hatta mümkün olmayabilir.
Bu
nedenle direkt GAPS Giriş Diyetiyle başlamak riskli olabilir.Bu gibi durumlarda
diyete yavaş yavaş girilmelidir. İzin verilmeyen yiyecekler; diyetten teker
teker kaldırılırken, yerine izin verilen yiyecekler dahil edilebilir. Örneğin;hazır
dondurma, yerine evde yapacağınız ballı dondurma geçebilir. Kitapta tarif
edilen; badem unuyla yapılmış kekleri, kurabiyeleri ona zararlı olan bir
yiyecekle değiştirebilirsiniz. Cola yerine; muz, çilek vb. meyvelerle,
hindistan cevizi veya badem sütüyle yapacağınız smoothie hazırlayabileceğiniz
gibi sebze-meyve suyu da hazırlayabilirsiniz.
GAPS
Diyeti yiyeceklere geçişte fermente edilmiş yiyecekler, anahtar bir rol
oynayabiliyor. Tatlı, pasta, kek, çikolata vb. alışkanlığı olan çocuklar;
fermente yiyeceklere alıştırıldıkça (turşu, kefir altı suyu ile fermente
edilmiş sebzeler ve fermente sebze suları, yoğurt, ekşi krema) şeker
bağımlılığı azalmaya başlar. Fermente gıdalar şeker bağımlılığını kırmada
anahtar faktör olabiliyor. Çünkü fermente gıdalar, dildeki tatlı reseptörlerini
bloke eder ve hatta dönüştürür. Bu nedenle de zaman içinde çocuklar, probiyotik
gıdalardan ve ekşi yiyeceklerden hoşlanmaya başlarlar.
Ayrıcapatojen
bakterileri ve mayaları besleyen şekerli ve nişastalı gıdalar diyetten
uzaklaştıkça daha önce yemeyi reddettiği, yiyecekleri yemeye başlayacaktır. Böylece diyette
izin verilmeyen yiyeceklerden, izin verilenlere doğru adım adım geçiş yapmak
mümkün olabilir. Zaman içinde et sularını, fermente gıdaları da artırınca hızlı
bir iyileşme sağlamak mümkün olacaktır.
GAPS DİYETİ AŞAMALARI:
Birinci Aşama:
1.Ev yapımı et-kemik ya da balık suyu
2.Ev yapımı et-kemik veya balık suyuyla yapılan çorbalar
·
Öğün aralarında biraz doğal
balla tatlandırılmış zencefil/papatya/nane çayı.
·
Probiyotik Gıda: (ev yapımı
sebze suları ve / veya ev yapımı fermente peynir altı suyu, yoğurt ) ilk 1-5 gün 1-2 tatlı kaşığıyla başlayıp, sonraki 1-5 gün 3-4 tatlı kaşığı. Taa ki her
et-kemik suyu veya her çorba kasesine birkaç tatlı kaşığı katıncaya kadar. İshal
olan ev yapımı peynir altı suyu veya yoğurt kullanılması tavsiye edilir,
kabızlığı olanlar için ise ev yapımı ve fermente sebze suları kullanmalısınız.Burada bahsedilen peynir altı suyu ev yapımı yoğurtun veya kefirin süzünlen suyudur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder