Diyete başlamadan önce yepyeni bir felsefe geliştirmenizi
öneririz. Bugüne kadar damak tadına önem vermiş olabilirsiniz, ama bundan sonra
beyin ve beden sağlığınız, yaşam kaliteniz, mutluluğunuz, geleceğiniz
için farklı bir beslenme şeklini değer olarakbenimseyebilirsiniz.
Yaşamınızın geri kalanının sağlıklı uzun ve kaliteli olması için, yaşamınızın
1-2 yıllık dilimini GAPS Diyetiyle beslenmeye ayırmış olacaksınız.
Her uygulamanın temelindeki mantığı, bilimsel temeli bilmek,
sizin çoğu yiyecekten uzaklaşmanıza neden olacaktır. Örneğin; tek bir şeker
molekülünü metabolize etmek için, vücut 56 molekül magnezyuma ihtiyaç duyar.
Bir kutu gazlı içecekte 5-10 tatlı kaşığı şeker bulunduğuna göre, sürekli
magnezum eksikliği çekmeniz olasıdır. Ağzınıza attığınız bir parça beyaz
ekmeğin, bağırsaktaki parazitleri ve patojenik bakterileri besleyen sakız gibi
bir kütleye dönüştüğünü bilmek sizi nasıl etkiler? Veya yediğiniz şekerli ve
unlu gıdaların, anormal bağırsak florası tarafından kullanılıp alkole ve
asetaldehide dönüştüğünü bilmek bir süre sonra sizi bu gıdalardan
uzaklaştırmaz mı? Daha da önemlisi; kanser hücrelerinin şekerle beslendiğini bilmek.
GAPS Diyeti başlangıçta son derece ütopik, yapılması mümkün olmayan bir
diyet izlenimini verse de, diyete başladıktan sonra GAPS beslenmesi yaşam
tarzınız olmaya başlayacaktır. Pek çok yiyeceği artık canınız çekmeyecektir. Çünkü
dildeki tat alma reseptörleri yeni beslenmenize yardımcı olacak şekilde
dönüşecektir.
GAPS Diyetine başladığınız gün, mutlaka bir günlük
tutunuz. Günlükte, o gün neler yediğinizi, içtiğinizi, hangi besin
desteklerini kullandığınızı, dışkınızın özelliklerini (rengi, yoğunluğu, içinde
sindirilmemiş besinlerin olup olmadığını, kıvamı vb), gaz şişkinlik, ağrı vb
semptomların olup olmadığını, psikolojik durumunuz, moral durumunuz vb. gibi
geri bildirimleri yazmalısınız. Diyetinize yeni bir besin eklendiğinde bu geri
bildirimler doğrultusunda, o besinin miktarı ya artıracak, ya da diyetten
çıkaracaksınız.
.GAPS Diyeti Öncesi Mutfağınızdaki Düzenlemeler
· Mutfağınızda yapacağınız ilk düzenleme, suyunuzu
filtre etmek için, su arıtma cihazı monte ettirmek olacaktır.
Yemeklerde, içme suyunda, sebzelerinizi ve meyvelerinizi yıkamak için bu suyu
kullanacaksınız. Çünkü şehir sularındaki ağır metaller, özellikle
su borularındaki kurşun hiçbir şekilde sizin ve hastanızın vücuduna
girmemeli. Damacana sularının hangi kaynaktan çıktığından ve size
ulaşıncaya kadarki aşamalardan emin olamadığınız gibi, plastik damacanalar
kansorejendir ve içindeki durgun suyun size ulaşıncaya kadar steril
kalması mümkün değildir.
· vücudu için gerekli olan bütün
mineraller mevcuttur. Ayrıca, rafine tuz sağlık için son derece zararlıdır. GAPS
kitabında "tuz"la ilgili bölümde bu konuda bilgi edinebilirsiniz.
· Son derece toksik olan ve en çok beyinde
yerleşen ağır metallerden korunmak için; yemek pişirdiğiniz kapların seramik, cam veya toprak olmasını
tercih edebilirsiniz. Mecbur kalmadan çelik tencereleri dahi kullanmamanızı
öneririz. Var olan ağır metalleri hastanızın vücudundan uzaklaştırırken, bir
yandan da yenilerinin girmesini engellemiş olursunuz.
· Et-kemik suyu yapmak için mümkün olduğu
kadar büyük bir tencereye, et sularını koyacağınız büyük
cam kaplara ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca, fermente sebzeler,
fermente sebze suyu, turşu için; bir litrelik, 2-5 litrelik cam
kavanozlar temin ediniz.
· Kaliteli bir mutfak robotuna, katı
meyve sıkacağına, kabuklu yemiş unu yapmak ve tuz öğütmek
için öğütücüye ihtiyaç duyacaksınız. Belki ikinci
bir buzdolabına bile ihtiyaç duyabilirsiniz.
· GAPS Diyetine başlamadan önce, sürekli
olarak çiğ inek veya keçi sütü temin
edeceğiniz bir kaynak bulunuz. Çiğ süt; kefir ve yoğurdunuzu yapmak için
gerekli olduğu gibi, kefir ve yoğurt suyundan yapacağınız
fermente sebze ve fermente sebze suyu için de gerekli olacaktır. GAPS
Diyetine başlamadan önce, güvenilir bir aktardan doğal kefir tohumu alınız. Çiğ
süt temin ederek GAPS kitabının tarifler bölümündeki "kefir" tarifine
göre kefir ve yoğurt yapınız. Sonra bu kefiri ve yoğurdu süzerek suyunu ayırıp
cam bir kavanoza koyunuz. Buna, kefirden veya yoğurttan yapılan peyniraltı
suyu denir ve bunları GAPS Diyeti sırasında diyete ekleyeceğiniz gibi,
fermente sebze ve fermente sebze suyu yapmakta da kullanacaksınız. GAPS kitabının
tarifler bölümündeki tarife göre yoğurt ve yoğurttan yapılan peyniraltı
sularını hazırlayınız.
· GAPS Diyetine başlamadan önce, güvenilir
bir mahalle kasabı ayarlayınız. Çünkü etleri hangi
kaynaktan aldığınızı bilmeniz, sağlıklı ve taze olduğundan emin olmanız
için mahalle kasabınızın olması daha uygundur. Taze etlere ve
kemiklere; GAPS kitabında tarif edilen et-kemik sularını, güveçleri, sakatat
yemeklerini hazırlamak için ihtiyacınız olacak.
· Taze sebze ve meyve temin edeceğiniz
yakın semt pazarlarını keşfediniz. Buralardan; organik
ya da mümkün olduğu kadar suni gübre ve zirai ilaç kullanılmamış sebze ve
meyveleri tercih ediniz. Mümkün olduğu kadar, sebze halinden alınan sebzeleri
değil, bahçe sebzelerini tercih ediniz.
· Diyete başlamadan bir hafta önce, kefirden yapılan peyniraltı suyundan
fermente sebzelerinizi ve fermente sebze sularınızı, Alman usulü lahana
turşunuzu yapınız.
Bu hazırlıkları tamamladıktan, hastanızı ve kendinizi hazır hissettikten sonra, GAPS Diyetine başlayabilirsiniz.
GAPS Diyetini uygulamak zahmetli gelebilir, fakat ödülü çok büyüktür. Ödülü; hastanızda bugüne kadar tanık olmadığınız bir mucizevi iyileşmeyi görmektir. Hiç bir ilacın, hiç bir yöntemin başaramadığını, siz başaracaksınız. Her zor zamanınızda, bu tedaviyle hastanıza yeni bir hayat ve yeni bir gelecek verdiğinizi hatırlayınız.
Bu hazırlıkları tamamladıktan, hastanızı ve kendinizi hazır hissettikten sonra, GAPS Diyetine başlayabilirsiniz.
GAPS Diyetini uygulamak zahmetli gelebilir, fakat ödülü çok büyüktür. Ödülü; hastanızda bugüne kadar tanık olmadığınız bir mucizevi iyileşmeyi görmektir. Hiç bir ilacın, hiç bir yöntemin başaramadığını, siz başaracaksınız. Her zor zamanınızda, bu tedaviyle hastanıza yeni bir hayat ve yeni bir gelecek verdiğinizi hatırlayınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder